Motto

„Din Basarabia vă scriu,
Dulci fraţi de peste Prut
Vă scriu cum pot şi prea târziu,
Mi-e dor de voi şi vă sărut”.

Poetul „naționalist” Grigore Vieru a fost omagiat, simbolic, la Târgu-Mureș. În seara zilei de 20 februarie 2023, un grup de tineri s-au adunat la bustul poetului Grigore Vieru, amplasat la intrarea în Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș, unde au depus câteva candele aprinse și au prezentat un baner cu un citat reprezentativ al lui Grigore Vieru:

„Mărturisesc că românul care nu aude căderea lacrimii altui român nu mă interesează, fie el și cel mai bogat om din lume.”

Citatul ales e relevant față de o nevoie acută și permanentă în societatea românească, pe care tinerii adunați au identificat-o: nevoia de empatie umană și de solidaritate națională românească.

Inițiativa acțiunii a aparținut membrilor organizației Noua Dreaptă - filiala Mureș, la care s-au alăturat și alți prieteni. Momentul nu a fost ales întâmplător deoarece, în luna februarie a acestui an, dacă ar fi trăit, Grigore Vieru ar fi împlinit vârsta de 88 de ani (s-a născut pe data de 14 februarie 1935).

În timpul vieţii sale, Vieru a vizitat municipiul Târgu-Mureș de mai multe ori, ținând legătura cu oamenii de cultură locali. După trecerea sa tragică la cele veşnice în 18 februarie 2009, din inițiativa acelor oameni de cultură care l-au îndrăgit foarte mult a fost realizat un bust al lui Vieru care de atunci stă amplasat, provizoriu, la intrarea în Centrului Cultural “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș. Grigore Vieru este înmormântat la Chișinău, iar municipiile Târgu-Mureş și Chişinău se consideră oficial, de mai mulți ani, „orașe înfrățite”. La Chişinău există o bibliotecă ce poartă numele “Tîrgu-Mureş”. La Târgu-Mureş învaţă mulţi elevi şi studenţi basarabeni, iar mulţi absolvenţi sau comercianţi basarabeni s-au mutat aici dealungul anilor.

"Dacă a ține la limba neamului tău, la tradiții, la istorie, la credința neamului tău înseamnă „naționalism”, atunci eu nici n-ascund: eu mă declar cu mândrie că sunt „un mare naționalist”, dacă asta înseamă „naționalism”!"

"Dacă a ține la limba neamului tău, la tradiții, la istorie, la credința neamului tău înseamnă „naționalism”, atunci eu nici n-ascund: eu mă declar cu mândrie că sunt „un mare naționalist”, dacă asta înseamă „naționalism”!"

Link declarație video:

Vieru a afirmat-o răspicat și în poezia „Sunt naționalist”, care cuprinde și următoarele versuri:

Da,
îmi iubesc mama.
(E un păcat?)
Şi pruncii.
Şi fraţii.
Şi cerul de ametist.
Ca rezumat,
Sînt na-ţi-o-na-list !
Da,
graiul mi-i sfînt –
În viaţa mea
El nu este un simplu turist,
E chiar Patria.
Într-un cuvînt,
Sînt na-ţi-o-na-list !
Da,
urăsc pe mancurt.
Mi-i dragă doina
prin care exist.
Nu mă tîrîi slugarnic.
Pe scurt,
Sînt na-ţi-o-na-list !

Link video, interpretarea poeziei „Sunt naționalist” de Grigore Vieru:

La sfârșitul anilor '80, Grigore Vieru s-a găsit în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale - inclusiv cântecele pe versurile sale, având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor basarabeni. A luptat pentru independența Republicii Moldova față de URSS, pentru adevărul lingvistic și intrarea în drepturi a limbii române scrisă cu grafie latină care să înlocuiscă așa-zisa „limbă moldovenească” scrisă cu grafie chirilică („limbă” inventată și impusă de sovietici în teritoriile românești ocupate de ei: Basarabia, nordul Bucovinei și Transnistria) și a militat pentru reunirea pașnică a Basarabiei cu Patria Mamă - România.

Prin omagierea lui Vieru arătăm faptul că ne identificăm și noi ca „naţionalişti”, străduindu-ne să urmăm modelul „naţionalistului Grigore Vieru” reprezentat de dragostea şi preţuirea activă, prin fapte, a familiei, a limbii române, a culturii, a tradiţiilor, a țării şi a neamului, într-un mod inteligent şi creştinesc, asemenea lui Vieru. De asemenea, vrem să aducem o reparaţie morală şi o redescoperire a sensului adevărat al termenului de „naţionalist” care, în zilele noastre, e folosit cu intenţia de insultă, de stigmatizare, tocmai de către duşmanii neamului românesc (şi, implicit, duşmanii lui Grigore Vieru) ori e folosit în mod demagogic de către impostori, corupți și incompetenți ajunși în funcții din administrația publică.

Cu această ocazie facem un apel către autoritățile locale de a hotărî, după mai bine de 12 ani de amânări sau tărăgănări, amplasarea definitivă la Târgu-Mureș, pe un piedestal stabil, a bustului lui Grigore Vieru, în spiritul consolidării fraternității oficiale dintre municipiile Târgu-Mureș și Chișinău!

Propunem ca piedestalul permanent cu bustul lui Vieru să fi amplasat tot în spațiul din fața Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, poziționat simbolic față în față cu statuia lui Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești”, cel care a reprezentat izvolul principal de inspirație lirică și culturală a poetului basarabean - fapt declarat chiar în timpul vieții sale, și căruia Grigore Vieru i-a dedicat, la vârsta de numai 29 de ani, poezia-testament „Legământ”:

„Știu: cândva, la miez de noapte, / Ori la răsărit de Soare, / Stinge-mi-s-or ochii mie / Tot deasupra cărții Sale. // Am s-ajung atunce, poate, / La mijlocul ei aproape. / Ci să nu închideți cartea / Ca pe recile-mi pleoape.// S-o lăsați așa deschisă, / Ca baiatul meu ori fata / Să citească mai departe / Ce n-a reușit nici tata. // Iar de n-au s-auză dânșii / Al străvechii slove bucium, / Așezați-mi-o ca pernă / Cu toți codrii ei în zbucium.”

Biroul de presă al Noii Drepte - filiala Mureș

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...