Untitled_drawing_2.jpgRomânia are un total de 5.609.060 salariaţi activi, din care cam 20% lucrează în industria alimentației publice și a ospitalității (HORECA), pe posturi de bucătari, cofetari, patiseri, ospătari, barmani, recepționeri, cameriste, personal necalificat, șoferi, angajați house-keeping, tehnicieni mentenanță, etc.

Aceste cifre ne spun cât de important este acest sector în economia românească. Și cu atât mai important, dacă stăm să ne gândim că un număr mare de activități adiacente sunt legate ca într-un ecosistem de industria HORECA. Este vorba despre producătorii de băuturi răcoritoare, de vinuri, de băuturi spirtoase, de carne, de legume și fructe. Este vorba de asemenea de procesatorii de carne, producătorii de mezeluri, producătorii de produse lactate, de spălatoriile profesionale și, nu în ultimul rând, de transportatori. Astfel că numărul angajaților ce depind în mod direct sau indirect de activitățile HORECA poate trece cu ușurință de 2 milioane de angajați activi. Un număr imens de angajați pe care statul român i-a pedepsit cu 75% din salariul net, obligându-i să stea închiși în case, de teama unei epidemii gonflată mediatic și legislativ în.. pandemie!

Economic vorbind, odată cu începerea stării de urgență, 85% dintre firmele HORECA au închis și au trimis angajații în șomaj tehnic. Adică, dintr-o cifră de afaceri de trei miliarde de euro, s-au pierdut dintr-un foc 2,4 miliarde de euro.

Angajatorii, adică proprietarii de IMM-uri, firme cu capital romănesc, nu ar fi avut cum să facă față acestui atac din partea statului. Firmele mici nu dispun de capitalizare suficientă pentru a rezista luni la rând fără venituri și pentru a face față competiției  globale cu firme străine, susținute de autoritățile din țările de origine.

În timp ce în alte țări guvernele au suportat integral șomajul tehnic, au plătit datoriile statului către companii, au facilitat recuperarea de TVA, au luat măsuri pentru amânarea ratelor bancare, în România nu s-a întamplat nimic.

În timp ce alte state fac planuri și stabilesc calendare pe etape de relansarea HORECA, la noi în țară nu se spune nimic. Cum poate hotelierul român să-și planifice agenda pentru această vară, când nu are nicio dată precisă? Cum poate hotelierul român să intre într-o concurență dreaptă cu hotelierul bulgar, căruia statul i-a pus la dispoziție toate datele necesare legate de momentul deschiderii, soluțiile și măsurile ce vor fi luate?

În concluzie, Partidul Noua Dreaptă pledează pentru redeschiderea URGENTĂ a tuturor unităților HORECA, TERASE INDEPENDENTE ȘI TERASE INTEGRATE UNITĂŢILOR PUBLICE DE ALIMENTAŢIE, UNITĂŢI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR, cu mese de maxim 8 persoane și cu distanţă de 2 metri între mese.

Fiecare unitate să poată acomoda un număr de maxim 200 de persoane în acelaşi timp și toate unitățile să fie dotate cu dozatoare de gel sanitarizant, să asigure igienizarea şi dezinfectarea programată a spațiilor de lucru iar angajații să respecte un set simplu și clar de măsuri sanitare obligatorii (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură).

REDESCHIDEREA industriei HORECA ar fi o gură de oxigen pentru bolnavul numit bugetul României, prin taxele pe venit, taxele pe dividente, impozite pe profit, impozite din chirii și, cel mai important, din TVA!

Aurel Pascu

Președintele Filialei Ilfov a Partidului Noua Dreaptă
Tel: 0724014323
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...