Pentru prima oară ambasadele Ucrainei din București și Chișinău au fost pichetate SIMULTAN miercuri 20 decembrie la ora 11:00 de membrii Noii Drepte din România și Republica Moldova.

Considerînd inacceptabil refuzul repetat al ministrului ucrainean al educaţiei, Lilia Grinevici, de a lua în considerare o modificare a noii Legi a educaţiei adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul Ucrainei, am spus STOP unei legi care reprezintă o tentativă agresivă de deznaționalizare a celor peste 500.000 de români din teritoriile răpite României în al doilea război mondial, nordul Bucovinei și sudul Basarabiei (incluse în actualele regiuni Cernăuți și Odesa) dar și din Maramureșul istoric (inclus în actuala regiune Transcarpatia).

Potrivit articolului 7 al acestei legi, limba română va fi admisă doar în ciclul primar. În clasele 5–9 toate materiile vor fi predate în limba ucraineană - cu excepţia limbii şi literaturii române ca obiect de studiu aparte -, iar în clasele 10–12 învăţământul se va efectua doar în limba ucraineană. La fel în licee și facultăți, se va preda exclusiv în limba ucraineană. În consecinţă, copiii vor intra în şcoli români şi vor ieşi.. ucraineni!

Am protestat miercuri 20 decembrie față de această lege anti-românească și am susținut acordarea etnicilor români din Ucraina a dreptului de a fi instruiți în limba română, în conformitate cu art. 13, al. 5 din Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre Ucraina și România și în conformitate cu angajamentele internaționale pe care și le-a asumat Ucraina: Convenția-cadru pentru protecția Minorităților Naționale și Carta Europeană pentru limbile regionale și minoritare.

Am solicitat totodată reintroducerea limbii române în școlile din care aceasta a fost scoasă după declararea independenței Ucrainei. Dacă în 1940 funcționau 149 de școli în limba română, în 1990 mai existau doar 99 de școli în limba română iar din 1990 și până în prezent au mai rămas doar.. 62 de școli! Iar dacă până acum deznaționalizarea românilor din Ucraina se desfășura lent și numărul școlilor scădea treptat, acum pașii spre anihilarea identității sunt rapizi și brutali: prin articolul 7 al noii Legi a educației, învațământul în limba maternă din Ucraina este practic LICHIDAT și ucrainizarea etnicilor români va fi un proces finalizat în doar 2-3 generații!

Dacă partidele aflate la putere în România și Republica Moldova i-au uitat pe românii din jurul granițelor, noi rămânem alături de românii din Ucraina în lupta lor pentru limba maternă şi păstrarea identităţii naţionale!

Miercuri 20 decembrie membrii Noii Drepte din cele două state românești au spus într-un glas: Articolul 7 - o absurditate! STOP închiderii școlilor româneşti! STOP ucrainizării forțate a românilor!

 

 

 

 

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...