Militantii Noii Drepte din Chișinău au organizat în data de 29 octombrie tradiţionalul marș omagial în memoria rapsozilor unirii Basarabiei cu România, Doina și Ion Aldea Teodorovici.

În noaptea de 29/30 octombrie s-au împlinit 25 de ani de la asasinarea lor, 25 de ani de când Basarabia a rămas mai saracă fără cei doi Mari Români care au militat pentru unirea Basarabiei cu România şi pentru reintroducerea limbii române în Basarabia. Dacă astăzi se învaţă în limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este în parte meritul lor. Soţii Teodorovici au fost cei care au cântat după 1989 despre Eminescu (domnul Eminescu - cum îl numeau ei) şi astfel l-au reintrodus în cultura basarabeană ca pe o comoară pierdută şi regăsită. Soţii Teodorovici au fost cei care au cântat în fața soldaților basarabeni care luptau în războiul de pe Nistru, pentru a le ridică moralul. S-au aflat la o distanță de circa 300 de metri de tancurile și lunetele separatiștilor rusofoni din Transnistria. Glasul celor doi, care reuşise să anime atât de mult pe românii basarabeni şi să obţină atâtea victorii politice, a trebuit să fie curmat... Pentru aceste gesturi remarcabile, Doina și Ion Aldea Teodorovici au fost asasinați, impactul activității lor unioniste nefiind nici pe placul puterii de la Chișinău și cu atât mai puțin pe al celei de la Moscova.

În cinstea lor, Filiala Noii Drepte din Basarabia organizează an de an o manifestare comemorativă iar la manifestarea de anul acesta au participat peste 50 de tineri unioniști pe o vreme neprietenoasă marcată de frig și ploaie. Membrii și simpatizanții Noii Drepte și-au dat întâlnire în fața monumentului Domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfânt din Chișinău și de acolo au pornit într-un marș cu torțe până în fața statuii lui Ion și Doina Aldea Teodorovici din fața Universității de Stat din Moldova.

Odata ajunși la monumentul celor doi Mari Români, liderii Noii Drepte Basarabia au depus o coroană de flori din partea organizației și au rostit discursuri cu caracter omagial, după care au intonat "Maluri de Prut", "Suveranitate", "Eminescu", "Trei Culori", "Limba română" și multe alte cântece-manifest ale celor doi rapsozi ai ReUnirii.

Mulțumim tuturor participanților ale căror sentimente naționaliste au fost mai puternice decât vremea rea de afară și care au venit împreună cu noi să aducă omagiul lor celor doi martiri ai Neamului!

Imagini de la manifestare sunt disponibile pe site-ul ND Basarabia (https://nouadreapta.md/comemorare-ion-si-doina-aldea-teodorovici-2017/)

Un articol mai degrabă obiectiv poate fi citit pe site-ul VICE (https://www.vice.com/ro/article/gyjyw9/marșul-nouă-dreapta-din-chișinău)

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...