Noua Dreapta Comemorare Arad 201406 Oct 2014

UDMR a organizat manifestările comemorative, iar Noua Dreaptă un marş împotriva acestora.

Peste 500 de persoane, printre care multe venite din Ungaria, au participat la comemorarea care a avut loc în Parcul Reconcilierii, la Statuia Libertăţii. În memoria celor 13 generali a fost reamplasată în oraş, în 2004, Statuia Libertăţii în Parcul Reconcilierii.

 

Manifestările organizate de către UDMR au debutat cu o slujbă la Catedrala Romano-Catolică din centru, apoi, la ora 13:00 au avut loc manifestări centrale la Statuia Libertății din Parcul Reconcilerii Româno-Maghiare, iar la ora 17:00, la obeliscul celor 13 generali din cartierul Subcetate. La manifestări au fost prezenţi lideri naţionali ai Uniunii, reprezenzanţi ai guvernelor României şi Ungariei, politicieni de la Budapesta şi autorităţi locale.

Mişcarea Noua Dreapta a început tot la ora 11:00 un marş de protest pe bulevardul central, chiar pe o bandă a carosabilului, iar protestul a trecut prin faţa Catedralei Romano-Catolice. Conform organizatorilor, s-a protestat faţă de iredentismul maghiar, de proiectul de autonomie al UDMR pentru Ţinutul Secuiesc şi faţă de comemorarea celor 13 generali, pe care organizatorii îi acuză că s-ar face vinovaţi de moartea a peste 40.000 de români, pe care cu această ocazie îi comemorează.

La toate manifestarile au fost mobilizate importante forte de ordine de la jandarmi, polițiști naționali si polițiști locali.

Cei 13 generali ai armatei imperiale austriece au fost executati în Arad la sfârşitul Revoluţiei de la 1848-1849, în memoria acestora fiind reamplasată în oraş, în 2004, Statuia Libertăţii.

http://radiotimisoara.ro/2014/10/06/manifestari-pro-si-contra-comemorarii-celor-13-generali-ai-revolutiei-de-la-1848-1849-la-arad/

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...