Comunicat 2008-11-28

Catre,

AMBASADA UCRAINEI LA BUCURESTI

În atentia

Excelentei Sale, Domnul Ambasador

MARKIYAN Z. KULYK

DOMNULE AMBASADOR

Subscrisa asociatia NOUA DREAPTA, reprezentata legal de presedinte Tudor Ionescu, v-am solicitat acordarea unei audiente în ziua de 28 noiembrie 2008 orele 11, ocazie cu care organizatia noastra a tinut sa organizeze si o manifestatie publica în fata sediului Ambasadei Ucrainei din Bucuresti, fata de încalcarea drepturilor comunitatii românesti din Ucraina.

Cu ocazia organizarii acestui miting, va depunem prezentul

MEMORIU

prin care va solicitam sa înaintati Guvernului D-voastra o nota de protest din partea societatii civile din România, fata de abuzurile si discriminarile la care sunt supusi în prezent cetatenii ucrainieni de etnie româna din Ucraina.

Asociatia noastra va monitoriza si pe viitor respectarea drepturilor etnicilor români de pe teritoriul statului ucrainean si în situatia în care starea acestora nu se va ameliora, iar autoritatile ucrainiene nu vor stopa actiunea de asimilare fortata a românilor din Ucraina, vom continua cu actiunile de protest si vom cere Guvernului României sa declare rezolutiunea Tratatului cu Ucraina în mod extraordinar, înainte de termenul stipulat în Tratat, datorita încalcarii flagrante a prevederilor acestui Tratat de catre partea ucraineana.

Apreciem ca o asemenea masura este dreapta si se impune cu necesitate, în conditiile în care, desi Ucraina s-a obligat la respectarea drepturilor minoritatii românesti de pe teritoriul sau, - atât prin Tratatul încheiat cu România, cât si prin protocoalele interministeriale si conventiile internationale în materia drepturilor omului si al dreptului minoritatilor la care Ucraina este parte semnatara – aceasta continua programul de deznationalizare si de asimilare fortata a populatiei de etnie româna.

Desi ne putem explica atitudinea nationalist-extremista a politicienilor ucrainieni, dat fiind faptul ca însasi existenta si întinderea granitelor Ucrainei de astazi se datoreaza unui rapt istoric profund injust, prin care fostul Imperiu Sovietic a dorit crearea unui stat artificial tampon la granita sa cu Occidentul, statul Ucrainean fiintând permament cu temerea pierderii unor teritorii si populatii pecare le detine în componenta sa în mod nelegitim, totusi nu putem accepta atitudinea sovina si xenofoba a autoritatilor ucrainiene, care înteleg sa continue raul produs de predecesorii lor sovietici.

Consideram ca nu aceasta este calea prin care se va salva de la disolutie si dezmembrare statul ucrainean, raspunsul corect la aceasta mostenire infama fiind toleranta si respectarea drepturilor minoritatilor, iar nu continuarea politicii agresive bolsevice de opresiune, discriminare si asimilare al minoritatilor.

Sa nu uitam ca, în raport cu România, care are 90% dintre cetatenii sai etnici români, restul de 10% fiind minoritati nationale, Ucraina are doar 72,7% etnici ucrainieni, în timp ce minoritarii, prezenti sub forma a nu mai putin de 128 de etnii, în numar de circa 14 milioane, constituie 27,3% din populatia sa.

Dupa datele recensamântului din 1989 din Ucraina,este semnificativ faptul ca, dintr-o populatie totala de 51,5 milioane de locuitori, 32,8% (17 milioane) din populatia tarii este rusofona, iar circa 4,6 milioane de rusofoni sunt etnici ucrainieni.

Conform acestui recensamânt, în anul 1989 s-au declarat de etnie româna un numar de 459.350 persoane, minoritatea româneasca fiind a patra etnie ca marime din Ucraina (dupa ucrainieni, rusi si evrei).

Acest clasament, ce provine din surse oficiale ucrainiene, demonstreaza pe de-o parte dimensiunea înspaimântatoare a raptului istoric la care a fost supusa România, toate acestea în conditiile unui regim totalitar – regimul comunist sovietic - ce a dus o politica agresiva de deznationalizare, rusificare si chiar ucrainizare, folosind teroarea, deportarea si chiar lichidarea fizica a celor ce se opuneau acestor masuri.

Din pacate, aceasta politica agresiva o resimtim si astazi din partea autoritatilor de la Kiev.

Desi, prin tratatul încheiat cu România, partea ucraineana „condamna (declarativ) actele injuste ale regimurilor totalitare si de dictatura militara, care în trecut au afectat în mod negativ relatiile dintre poporul român si poporul ucrainean...", aceasta continua procesul de deznationalizare al românilor din Ucraina !!!

Esenta tratatului cu Ucraina îl reprezinta trocul pe care aceasta l-a facut cu Europa, prin care a obtinut – PROVIZORIU – garantarea granitelor sale de vest, ÎN SCHIMBUL GARANTaRII DREPTURILOR MINORITatII ROMÂNEsTI DIN UCRAINA !!!

Practic, în 1997, României i s-a fortat mâna sa semneze acest tratat profund imoral si injust, pentru a putea asigura stabilitatea necesara dezvoltarii spre est a NATO si a Uniunii Europene !

Cum au perceput românii din Ucraina acest tratat, ei, care asteptat ajutorul si salvarea de la patria mama ? Unii au perceput-o ca pe o tradare, altii ca pe un compromis politic temporar, menit sa le amelioreze conditiile de dezvoltare ca minoritate, sub aspect lingvistic, cultural si educational.

Prin art. 13 din Tratat, Ucraina se obliga la ceea ce era normal sa respecte deja, si anume „sa aplice normele si standardele internationale prin care sunt determinate drepturile persoanelor apartinând minoritatilor nationale si anume acele norme si standarde ce sunt cuprinse în Conventia Cadru a Consiliului Europei privind protectia minoritatilor nationale, precum si în: Documentul Reuniunii de la Copenhaga a Conferintei asupra dimensiunii umane a Organizatiei pentru securitate si cooperare în Europa, din iunie 1990, Declaratia Adunarii Generale a ONU asupra drepturilor persoanelor apartinând minoritatilor nationale sau etnice, religioase si lingvistice (Rezolutia nr. 47/135) din 18 decembrie 1992, si Recomandarea nr. 1201 (1993) a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei cu privire la Protocolul Aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, referitor la drepturile minoritatilor nationale...".

Ucraina se mai obliga sa respecte principiul egalitatii si nediscriminarii între etnicii români si majoritari (art. 13.3), dreptul la asociere (art. 13.6), acces la mijloace de informare în masa în limba materna (art. 13.7), interzicerea deportarii sau asimilarii prin aporturi de populatie majoritara în zonele cu populatie minoritara (art. 13.8), dreptul de petitionare în cazul încalcarii drepturilor prevazute de tratat (art. 13.9), crearea unei comisii mixte interguvernamentale, care sa urmareasca îndeplinirea angajamentelor mai sus aratate (art. 13.13).

Prin art. 16 din Tratat, partile se obligau la colaborarea si „informare reciproca, fara întârziere" asupra dezastrelor, calamitatilor naturale cu efecte transfrontaliere, cât si pe probleme de mediu si ecologie.

Prin art. 20 din Tratat, se promitea conservarea si restaurarea monumentelor istorice, culturale si a locurilor memoriale românesti din Ucraina, si al asigurarii accesului la acestea.

Privind retrospectiv, remarcam ca imensa majoritate a prevederilor tratatului au ramas doar simple promisiuni pe hârtie din partea Ucrainei.

 Ecologie ? Prin proiectul Canalului Bârstroe, Ucraina ameninta cu disparitia flora si fauna Deltei Dunarii, motiv pentru care si astazi România se judeca cu Ucraina la Curtea de la Haga.

Informare reciproca în caz de calamitati ? Sa ne amintim numai episodul de anul trecut când, din lipsa informatiilor dinspre partea ucraineana, România a suferit un adevarat dezastru umanitar datorita inundatiilor din Moldova, dezastru ce putea fi în mare masura preântâmpinat si evitat, daca partea ucraineana si-ar fi îndeplinit obligatia asumata prin Tratat de a ne informa FaRa ÎNTÂRZIERE asupra pericolului inundatiilor ce veneau dinspre Ucraina !!!

RESPECTAREA GRANItELOR !!? Nu putem uita situatia juridica a Insulei serpilor, predata în mod samavolnic pe un simplu proces verbal, fara nici o valoare juridica, Insula pe care Ucraina încearca sa si–o însuseasca prin amplasarea artificiala a unei asezari umane care sa justifice dreptul Ucrainei asupra acestui petec de pamânt si implicit asupra platoului continental al Marii Negre si al zacamintelor de petrol aferente, fapt ce a dus la un nou litigiu international între Ucraina si România.

În ceea ce priveste drepturile minoritatii române din Ucraina, acestea exista doar pe hârtie !

Pe fondul procesului de la Haga privind Insula Serpilor si a lucrarilor canalui Bastroe, autoritatile ucrainiene continua masurile agresive de asimilare a numeroasei comunitati romanesti din Ucraina (Transcarpatia, Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, zona de la est de Bug). Cea mai eficienta metoda a autoritatilor de la Kiev este eliminarea limbii romane din scoli. Ba mai mult, prin protocolul interministerial semnat la Kiev se avantajeaza net partea ucraineana in procesul de stopare a venirii tinerilor romani din Ucraina, la studii in Romania. 

Intr-o scrisoare deschisa, „Comunitatea romaneasca din Ucraina", face apel la Presedintii Ucrainei si Romaniei pentru stoparea masurilor discriminatorii care au inceput a fi aplicate in scolile si clasele romanesti din Ucraina de la 1 septembrie 2008.

"Prin aceasta incercare scolile noastre cu limba romana de predare se transorma in scoli mixte. Se intreprind diverse masuri in directia lichidarii invatamantului in limba materna.

Scoala romaneasca sau invatamantul in limba romana din Ucraina si asa trece prin vremuri foarte grele acum: lipsa de manuale, micsorarea orelor si excluderea examenelor obligatorii la limba si literatura romana, inexistenta in Ucraina a unor institutii pedagogice de invatamant superior cu predare in limba romana pentru a pregati cadre didactice cat si a unui program de studiu si de perfectionare in limba materna a profesorilor din scolile romanesti.

De ani de zile se promite deschiderea Universitatii Multiculturale la Cernauti si nici in ziua de astazi nu s-a realizat. Si daca statul roman nu va interveni pentru imbunatatirea legaturilor istorice cu comunitatea noastra, riscam sa pierdem complet dreptul de a mai studia in limba romana - limba stramosilor nostri." se arata în scrisoarea „Comunitatii românesti din Ucraina".

se arata în scrisoarea „Comunitatii românesti din Ucraina". In Ucraina se promoveaza o politica de discriminare a populatiei romanofone pe motive lingvistice si de asimilare fortata a acesteia. Institutiile de resort ale statului fac tot posibilul pentru a diminua rolul invatamantului in limba romana. Ele duc o politica de discriminare a minoritatii romanesti/moldovenesti, adica de asimilare fortata a neucrainenilor. La drept vorbind, impotriva limbii noastre materne a pornit o adevarata ofensiva, dirijata de fortele national-extreniste ucrainene. Limba noastra materna este eliminata treptat din viata publica, din administratia locala, din justitie, din institutiile statului ucrainean.

In ultimul timp se fac demersuri din ce in ce mai ample in vederea scoaterii limbii romane si din sfera invatamantului public. In locul unor masuri concrete pentru ridicarea nivelului profesional de predare si studiere aprofundata a limbii de stat in cadrul orelor prevazute pentru limba si literatura ucraineana, de asigurare a scolilor cu cadre didactice bine pregatite in acest domeniu si cu manuale si metodici avansate, autoritatile locale, Ministerul Invatamantului si Stiintei au trecut la lichidarea limbii române din învatamântul ucrainean.

Prin diverse ordine ministeriale se urmareste cu perseverenta lichidarea retelei traditionale de invatamant in limba romana. In mod dictatorial este schimbata limba de predare a unor obiecte; se deschid clase ucrainene in cadrul scolilor nationale; scolile cu limba romana de predare a obiectelor nu sunt asigurate cu manualele de istorie si geografie a Ucrainei, de ucrainologie s.a., in limba romana, fapte ce nu mai pot fi trecute cu vederea, deoarece prin incalcarea dreptului la instruire in limba materna, consfintit in Constitutia Ucrainei, in Legea cu privire la minoritatile nationale in Ucraina si in principalele angajamente internationale ale Ucrainei, se atenteaza la fiinta noastra nationala.

Totul ce se face in domeniul invatamantului are un singur scop: ucrainizarea neucrainenilor, deznationalizarea minoritarilor in ritm stahanovist. Folosirea sferei de folosire a limbii lor materne a reprezentantilor minoritatilor nationale se reduce de la o zi la alta. Astfel, la metodele incercate pana nu de mult care tineau de inchiderea scolilor nationale fara consultarea vointei parintilor copiilor, apar alte metode noi:

- deschiderea claselor ucrainene in scolile nationale cu scopul desfiintarii acestora din interior (Bahrinesti, raionul Hliboca, Vancicauti, Boian si liceul nr. 2 din oraselul Noua Sulita, raionul Noua Sulita);

- numirea in fruntea scolilor nationale a unor director care nu cunosc limba materna a copiilor pe care ii invata (SMN 17, or. Cernauti);

-predarea fortata a unor obiecte din programul scolar ("Geografia Ucrainei","Istoria Ucrainei", "Educatia fizica", "Educatia patriotica", "Ucrainologia") in limba ucraineana, duce la ingustarea sferei de functionare a limbii materne in scoli;

- introducerea cursului integrat "Literatura romana-literatura universala", lucru ce nu s-a intamplat si in scolile ucrainene, in urma caruia s-a redus considerabil volumul de predare a literaturii nationale cu zeci de ore pe saptamana (in scolile ucrainene literatura universala se preda aparte de literatura ucraineana);

- stimularea lipsei de manuale in limba romana la diverse obiecte pentru a forta trecerea predarii obiectelor ("Istoria Ucrainei", "Geografia Ucrainei", "Ucrainologia", etc) in limba ucraineana;

- editarea de manuale necalitative, de un nivel profesionist, didactic, stiintific redus. In unele manuale, cum este, de exemplu "Eu si Ucraina", sunt omisi romanii ca populatie autohtona in Ucraina, desi ei reprezinta un segment important de populatie, depasind numeric alte etnii care sunt enumerate in manual.

- in cuvantarile sale, cand vorbesc despre nationalitatile conlocuitoare in Ucraina, chiar si presedintele Ucrainei, ii omite pe romani, enumerandu-i doar pe unguri, polonezi, bulgari, rusi, tigani, evrei;

- scrierea documentatiei, orarelor si jurnalelor de clasa, programelor de lucru, protocoalelor etc. agitatia extrascolara si instructiva, diversele concursuri profesionale se desfasoara in limba ucraineana, reducandu-se si mai mult caracterul de scoala nationala;

- anularea examenelor de absolvire si de admitere la limba romana in institutiile de invatamant superior si la cele medii de specialitate;

- inlocuirea examenului de admitere la limba romana cu cel de limba ucraineana la specialitatea: invatator pentru clasele primare pentru scolile cu limba romana de predare a obiectelor (Colegiul pedagogic al Universitatii Nationale "Iu. Fedkovici" din Cernauti);

- nerespectarea intelegerii tripartite romano-ucraineana-moldovenesti de deschidere la Cernauti a unei Universitati policulturale, unde etnicii romani/moldoveni din Ucraina ar avea posibilitatea de a obtine studii superioare in limba materna;

Dispozitiile si recomandarile Ministerului Invatamantului si Stiintei, precum si cele emise de directiile de invatamant ale administratiilor regionale de stat Cernauti si Odesa, au caracter discriminatoriu, vin in contradictie cu prevederile constitutionale, cu drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, cu standardele europene in materie de drepturile omului. Se creeaza dificultati artificale in chestiunea predarii si insusirii limbii de stat. Sub pretextul nobil al popularizarii si insusirii mai bune a limbii ucrainene sunt impuse diverse masuri extrascolare, zile, saptamani, decade, ale limbii ucrainene, astfel diminuaandu-se in mod voit importanta limbii materne pentru neucraineni. Mai mult, se vehiculeaza ideea lipsei de perspectiva a invatamantului in limba romana in Ucraina. Cadrele didactice sunt descurajate in permanenta, recomandandu-li-se cu insistenta sa treaca la predarea tuturor obiectelor in limba ucraineana.

Astfel, institutiile statului ucrainean, inclusiv Presedintia tarii, promoveaza o politica de discriminare, de asimilare a minoritatii romanesti/moldovenesti, intreprinde diverse masuri in directia lichidarii invatamantului in limba româna.

Un ordin al ministrului Învatamântului din Ucraina de la 25 mai 2008, prevede ca, începând cu 1 septembrie, în scolile minoritatilor nationale se va trece la studiul obiectelor de baza în limba de stat.

Astfel, in toata aceasta perioada, Ministerul Invatamantului si Stiintei din Ucraina, directiile pentru invatamant ale Administratiilor de stat din regiunile Cernauti, Odesa, Transcarpatia, unde populatia romanofona locuieste compact, au adoptat zeci de directive, ordonante, dispozitii, recomandari, planuri de invatamant, majoritatea dintre care, pe langa scopul nobil de ridicare a prestigiului limbii ucrainene ca limba obligatorie de stat, folosirea ei ca atare in institutiile statului, au urmarit in permanenta si scopul diminuarii importantei invatamantului national pentru minoritari, discreditarea acestuia. Mai mult chiar, in ultimul timp in aceasta activitate paguboasa sunt incluse si unele servicii speciale care n-au nimic comun cu invatamantul, cu activitatea politica.

In urma unei asemenea politici perfide numarul traditional al scolilor cu predarea obiectelor in limba materna a romanilor/moldovenilor din Ucraina a scazut considerabil. In regiunea Cernauti, de exemplu: de la 92 de scoli la 80. In doar cativa ani. Au fost inchise scolile din Valea Cosminului, Corovia, Camenca, raionul Hliboca. Prin deschiderea claselor ucrainene in cadrul lor, o parte din scolile noastre nationale au fost transformate in scoli mixte, romano-ucrainene. Din cele 21 de scoli cu predarea integrala sau partiala in limba romana: care functionau la data proclamarii independentei Ucrainei, in partea basarabeana a regiunii Odesa, 16 erau cu predare in limba romana, doua mixte romano-ruse si trei cu predarea limbii si literaturii romane ca obiecte de studiu. Peste cinci ani, la data adoptarii Constitutiei Ucrainei, din cele 21 de scoli doar 13 mai erau cu predare in limba romana, 4 scoli erau deja scoli mixte si 4 cu studierea limbii si literaturii ca obiect, "acesta fiind limitat la o singura ora pe saptamana - mai putin decat pentru limbile straine". Azi in zona sud-basarabeana functioneaza doar 8 scoli cu predare in limba materna, 10 mixte avand si clase romanesti/ moldovenesti si 5 scoli cu studierea limbii materne.

În legislatia în vigoare a Ucrainei, în primul rând în Constitutie, este fixat dreptul reprezentantilor minoritatilor nationale de a studia în limba materna (de la învatamântul prescolar pâna la cel universitar). În pofida acestui adevar, asupra scolilor cu predare în limba româna se exercita asemenea încercari cum n-au avut loc niciodata de-a lungul a peste 200 de ani de învatamânt în limba materna! La prima vedere, se pare ca „inovatiile" Ministerului Învatamântului si stiintei au o motivatie serioasa – obligativitatea sustinerii testelor în limba ucraineana. În realitate, are loc o campanie de destabilizare a colectivelor pedagogice, a comunitatilor de parinti, scopul final fiind eliminarea limbii române din sfera învatamântului, asimilarea fortata a populatiei românesti prin învatamânt.

Acum, însa, ministrul învatamântului si stiintei din Ucraina, a emis Dispozitia nr. 461 din 26 mai 2008 – cu privire la întarirea programului privind îmbunatatirea studierii limbii ucrainene în scolile de cultura generala cu predare în limba minoritatilor nationale pe anii 2008-2011 si Ordinul nr. 496 din 3 iunie 2008 – cu privire la confirmarea instructiunii privind completarea jurnalelor de clasa pentru clasele V-XI ale institutiilor de învatamânt.

De la 1 septembrie 2008, inovatiile Ministerului Ucrainean al Învatamântului si stiintei constau în urmatoarele:

- se mareste numarul de ore la studierea limbii ucrainene pe contul partii variative a planurilor de învatamânt, adica pe contul reducerii numarului de ore la alte obiecte în clasele II-IV, respectiv X-XI;

-în clasa a X-a din scolile cu predare în limba româna, se introduce studierea Istoriei Ucrainei si Matematicii în limba ucraineana;

-în clasa a V-a, se introduce predarea în doua limbi a Istoriei Ucrainei, iar, din anii viitori, si predarea Geografiei, Matematicii, Muncii fizice, Educatiei fizice etc,;

-conform Ordinului nr. 496, înscrierile în jurnalul de clasa se fac în mod obligatoriu în limba ucraineana.

Dar aceste documente încalca în mod brutal legislatia existenta: p.3 art.22 al Constitutiei Ucrainei, conform caruia „la adoptarea unor noi legi sau la introducerea unor amendamente la legile existente nu se permite de a îngusta continutul si volumul drepturilor si libertatilor existente", art. 10 p.3 al Constitutiei Ucrainei, precum si art. 7 al Legii Ucrainei cu privire la învatamântul mediu, art. 3 p.1, art. 25 p.3 ale Legii Ucrainei cu privire la limbi în RSS Ucraineana".

O astfel de politica în domeniul învatamântului vine în contradictie cu valorile europene si, de fapt, prevede masuri pentru trecerea în scolile minoritatilor nationale la predarea obiectelor de baza în limba ucraineana, fapt ce vine în contradictie nu doar cu legislatia Ucrainei, ci si cu prevederile Cartelor europene si a Conventiei-cadru privind apararea drepturilor minoritatilor nationale.

Consideram ca intentiile de schimbare treptata a limbii de predare a obiectelor de baza din româna în ucraineana în scolile minoritatii românesti nu are nici un temei legal si contravine prevederilor Tratatului .

Treptat si aproape pe nesimtite, în ciuda tuturor semnalelor de alarma trase de-a lungul timpului, ce s-au dovedit a fi însa, parca, mai degraba niste salve de tun trase pentru niste surzi, învatamântul în limba româna din comunitatile istorice românesti din afara granitelor tarii se apropie de colaps, de disparitie!

Comunitatea romaneasca din Ucraina se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari in ceea ce priveste incalcarea drepturilor pe care le are in domeniul minoritatilor nationale. Desi in cadrul monitorizarii comisiilor mixte care au avut loc in regiunile Cernauti si Transcarpatia, diplomatii ucraineni au promis rezolvarea deficientelor existente la nivelul comunitatii romanesti, situatia acestora se inrautateste pe zi ce trece.

Exista la nivelul comunitatii romanesti o teama acuta de a vorbi despre incalcarea drepturilor lor de catre autoritati, deoarece serviciile secrete din Ucraina sunt inca tributare regimului sovietic si uzeaza de metode"democratice" pentru corectarea celor nemultumiti, inclusiv prin concedierea acestora de la locurile de munca unde castiga o paine cinstita.

În realitate, in institutiile din localitatile cu populatie preponderant romaneasca nu este acceptata folosirea limbii romane, iar inscriptionarea bilingva a placilor cu denumiri de localitati si institutii lipseste in totalitate; scolile/clasele cu predare in limba romana sunt supuse unui proces de desfiintare continuu, iar profesorii de limba romana nu sunt trimisi la cursuri de perfectionare in tara noatra; bisericile din zona romaneasca nu dispun de sprijin in ceea ce priveste dotarea cu carti religioase in limba romana, iar oficierea slujbelor religioase in romana este de multe ori cenzurata de catre autoritatile ucrainene; asociatiile reprezentative ale romanilor din Ucraina nu sunt sustinute financiar si logistic; nu exista posibilitatea de a participa direct la alegerile din Ucraina si de ocupare a locurilor de munca in administratia regionala si raionala si nicio cooperare intre cele doua tari pentru initierea de proiecte comune.

CONCLUZIE: În conditiile în care partea ucraineana nu întelege sa îsi îndeplineasca obligatiile asumate prin tratatul încheiat cu România, refuzând orice dialog sau colaborare, ignorând realitatile din teren si nerecunoscând discriminarile si abuzurile la care este supusa populatia de etnie româna din Ucraina, vom solicita autoritatilor române denuntarea Tratatului încheiat cu Ucraina, militând pentru blocarea pe viitor a oricarui sprijin al Uniunii Europene pentru Ucraina – în conditiile prezentei la putere în aceasta tara a unui guvern si aparat administrativ profund nedemocratic, ce nutreste înca vise de suprematie zonala, discriminând populatia minoritara, cu precadere populatia româneasca.

În conditiile în care partea ucraineana nu întelege sa îsi îndeplineasca obligatiile asumate prin tratatul încheiat cu România, refuzând orice dialog sau colaborare, ignorând realitatile din teren si nerecunoscând discriminarile si abuzurile la care este supusa populatia de etnie româna din Ucraina, vom solicita autoritatilor române denuntarea Tratatului încheiat cu Ucraina, militând pentru blocarea pe viitor a oricarui sprijin al Uniunii Europene pentru Ucraina – în conditiile prezentei la putere în aceasta tara a unui guvern si aparat administrativ profund nedemocratic, ce nutreste înca vise de suprematie zonala, discriminând populatia minoritara, cu precadere populatia româneasca. Cu aleasa consideratie

Pentru Asociatia NOUA DREAPTA

Presedinte Tudor Ionescu 28.11.2008

Biroul de Presa al Noii Drepte 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...