Comunicat 2007-09-21

n data de 19 septembrie premierul Calin Popescu Tariceanu a efectuat o vizita de lucru in Bulgaria, prilej cu care a tinut sa faca o donatie de carte Liceului romanesc din Sofia. Gestul este insa lipsit de importanta pentru comunitatea romaneasca din Bulgaria aflata nu la Sofia ci in regiunea Vidinului, in Timocul Bulgaresc. Liceul este "romanesc" doar cu numele acolo fiind doar cativa copii romani, iar romana se studiaza ca limba straina.

Noua Dreapta constata cu stupoare ca pe agenda discutiilor cu prim-ministrul bulgar, Tariceanu nu a dat nici un semn ca ar fi introdus si situatia dramatica a celor peste 160.000 de romani din Bulgaria, nerecunoscuti ca minoritate nationala, si carora partenerul nostru de aderare la UE nu le ofera drepturi minime cum ar fi acela la educatie in limba materna sau slujba religioasa in limba romana. Diplomatia romana nu a invocat reciprocitatea in relatiile bilaterale cu Bulgaria in privinta minoritatilor iar exemplul statului roman care, celor aproximativ 10.000 de bulgari din Romania, le ofera de la educatie in limba bulgara pana la un loc in Parlament nu a miscat cu nimic politica de asimilare a romanilor, construita de Sofia.

Supusi unui regim agresiv de asimilare, batuti sau amenintati atunci cand vorbeau romaneste, de catre toate guvernele bulgare de cand Bulgaria a devenit stat independent (cu ajutorul eroilor romani de la Rahova si Smardan!), nici acum cand Bulgaria a fost primita in UE alaturi de Romania, acesti romani nu sunt tratati conform standardelor europene. Or, interesul UE pentru cea de-a doua minoritate nationala ca numar, dupa turci, din Bulgaria, ar fi trebuit stimulat de catre politicienii romani. Pana acum nici macar unul dintre ei nu a ridicat problema romanilor din Bulgaria la Parlamentul European sau la Consiliul Europei.

Biroul de Presa al Noii Drepte 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...