Comunicat 2007-08-20

Dupã zeci de ani de tergiversãri, românii din Valea Timocului au fost în sfârsit recunoscuti drept minoritate nationalã de autoritãtile de la Belgrad. Decizia guvernului sarb înseamnã, printre altele, cã limba românã va putea fi predatã pentru prima data in istorie în scolile din estul Serbiei, unde românii timoceni sunt majoritari.

Noua Dreaptã salutã aceasta decizie, tardivã dar reparatorie, care poate deschide calea renasterii identitãtii nationale a românilor timoceni. Supusi de mai bine de 200 de ani unui intens si agresiv proces de asimilare (limba românã gonitã din biserici, interzisã în scoli, cãrtile sfinte românesti arse, legãturile cu România tãiate, circulatia publicatiilor românesti interzisã),românii timoceni au devenit, dupa acordarea statutului de minoritate nationalã, cea mai mare si mai puternicã minoritate din Serbia cu peste 500.000 de suflete care trãiesc în peste 200 de localitãti.

Noua Dreaptã atrage insã atentia ca problemele mari din zonã rãmân nerezolvate: românii nu dispun încã de publicatii si biserici în limba maternã si nu au nici macar o scoala in limba românã. Ca sa nu mai vorbim de liceu sau facultate. Iar situatia dateaza din anul 1833, dupa retragerea Imperiului Otoman, cand sârbii au anexat Valea Timocului (parte a vetrei strãromâne) si au trecut la interzicerea limbii române în scoli si biserici, impunând tuturor nume sârbesti pe care le puteau alege la botez dintr-o listã disponibila in fiecare bisericã.

Noua Dreaptã se va implica în continuare activ în sprijinirea acestei ramuri a neamului românesc atat de greu încercatã si considerãm cã este momentul ca si autoritãtile de la Bucuresti sã sprijine financiar proiectele ONG-urilor românesti din Timoc. Numai cu vorbe nu se poate face nimic. Mai ales ca fenomenul de deznationalizare, in cele 200 de localitãti românesti se acutizeazã pe zi ce trece.

Biroul de Presa al Noii Drepte 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...