Sambata, 6 octombrie, zeci de membri ai Noii Drepte au marsaluit pe strazile din centrul Aradului pentru a protesta impotriva sovinismului maghiar, manifestat ostentativ an de an de UDMR, care omagiaza public mai multi criminali de razboi din secolul al XIX-lea. In prealabil, la Catedrala Ortodoxa a avut loc si o slujba de pomenire in memoria miilor de romani ucisi intre 1848 si 1849.
Urmatoarea actiune cu caracter regional a tinerilor nationalisti va avea loc in data de 20 octombrie si este indreptata impotriva mafiei imobiliare tiganesti din Timisoara.
Marsul din Arad a inceput in jurul orelor 15.30 de la sediul organizatiei si s-a dorit o reactie la comemorarea cu fast a celor 13 generali ai armatei imperiale austriece, executati in 1849. Manifestantii au dorit sa arate ca celebrarea memoriei unor ofiteri care se fac vinovati de uciderea a mii de romani transilvaneni (unele surse vehiculand cifra de 40.000) este nu numai un act sovin ci si o provocare adusa majoritatii romanesti a orasului.
In fata coloanei a fost desfasurat un banner cu mesajul "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil". Membrii Noii Drepte au mai purtat cu mandrie unul dintre cele mai mari drapele tricolor, lung de 20 de metri si lat de 14, dar si steagurile organizatiei. Deasemenea, s-au scandat mai multe lozinci patriotice, precum "Noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani", "Limba romana, unica stapana", "Harghita, Covasna - Pamant romanesc" sau "Criminali de razboi, nu-i comemorati la noi". In plus, au fost impartite trecatorilor si cateva sute de pliante informative.
Marsul romanesc s-a incheiat in fata statuii Ostasului roman unde s-a intonat imnul national de stat si s-au rostit cateva scurte cuvantari. "Comemorarea celor 13 generali maghiari in Arad, pe pamant romanesc, este o sfidare la adresa poporului nostru, o batjocorire a memoriei romanilor ucisi in Revolutia de la 1848-1849?, a declarat liderul Noua Dreapta Arad, Dumitru Magureanu. In acelasi timp vrem sa tragem un semnal de alarma si sa transmitem un mesaj clar iredentistilor maghiari, nu minoritatii maghiare sau etniei maghiare, ci acelora ce vor separarea asa zisului Tinut Secuiesc si altor teritorii din Romania. Manifestarile maghiarilor de sambata, de la Arad, nu ne-au deranjat. Ne-a deranjat faptul ca sub paravanul reconcilierii, unii militeaza pentru separarea Tinutului Secuiesc de Romania. Consideram, de asemenea, ca Statuia Libertatii, cum spun ei, este statuia ce reprezinta Ungaria Mare, ceea ce este un simbol al stapanirii maghiare in Transilvania, a continuat acesta.
Cei prezenti au tinut sa anunte si ca vor participa si la urmatoarea actiune regionala a Noii Drepte, de data aceasta indreptata impotriva mafiei imobiliare si care va avea loc in Timisoara sambata, 20 octombrie, cu incepere de la orele 14.00, punctul de intalnire fiind Piata Traian.
Anterior actiunii de astazi, Primaria Municipiului Arad a interzis initial marsul romanesc, desi autorizase manifestatia organizatiilor iredentiste maghiare. Reprezentantii locali ai Noii Drepte au contestat insa decizia in instanta, castigandu-si dreptul legitim de a demonstra. Acest lucru i-a obligat pe organizatorii maghiari ai adunarii sovine sa mute orarul manifestarilor provocatoare cu cateva ore mai devreme, pentru a nu se afla in acelasi loc cu nasionalistii romani.
La fel ca si in anii precedenti, in prim planul comemorarii celor 13 generali au fost reprezentantii UDMR, in frunte cu presedintele Kelemen Hunor, dar si membrii unor organizatii si partide politice din Ungaria. Multi dintre participanti au purtat ostentativ tricouri cu harta Ungariei Mari, care includea teritorii romanesti precum Banatul, Crisana, Maramuresul si Transilvania.
Liderul UDMR Arad, Levente Bognar, a condamnat in pur stil stalinist demersul organizatiei Noua Dreapta de a manifesta in strada, asemenea ungurilor, afirmand ca se otraveste climatul de buna convietuire. Bognar a mai declarat cu o zi inainte corespondentului Mediafax ca prin actiunea romanilor se propaga idei fara niciun suport istoric.
Cei 13 au fost ofiteri ai armatei imperiale austriece, avand taberele militare pe teritoriul Ungariei in momentul izbucnirii Revolutiei pasoptiste la data de 15 martie 1848. Ei au fost executati prin spnzurare pentru ca s-au alaturat miscarii revolutionare a lui Lajos Kossuth, sustinand pretentiile maghiare de independenta fata de Austria, incalcandu-si astfel juramantul de fidelitate fata de Casa de Habsburg. O parte dintre ei au fost maghiari, trei au fost austrieci, iar cate unul dintre executati a fost de nationalitate germana, sarba si croata.
Ofensiva celor 13, aflati sub comanda generalului polonez Jozef Bem, s-a soldat cu ocuparea temporara a Transilvaniei, intre lunile ianuarie-martie 1849, de catre revolutionarii maghiari. In aceasta perioada au avut loc asasinate si masacre coordonate impotriva romanilor. In plus, mai multe sate au fost distruse prin incediere (intre cateva zeci si pana la 300, dupa unele surse).
Ar mai fi de mentionat ca atrocitatile antiromanesti, punerea greoaie in practica a legii privitoare la desfiintarea iobagiei in Transilvania, refuzul guvernului revolutionar ungar de a acorda libertati nationale romanilor si votarea unirii Transilvaniei cu Ungaria la Dieta din Cluj, au dus la dezbinarea fortelor revolutionare romane si ungare si la ridicarea taranimii la lupta pentru rezolvarea problemei sociale si a celei nationale. Avram Iancu, la numai 25 de ani, a devenit conducatorul ostii taranesti antirevolutionare. In fruntea acestei osti si in colaborare cu autoritatile militare austriece a organizat apararea in Muntii Apuseni si a respins numeroasele atacuri ale trupelor revolutionare maghiare, superioare ca numar si ca armament, castigandu-si renumele de "Craisor al muntilor".