„Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România” a fost fixată, prin Legea nr. 102/2015, a se sărbători anual în a doua Duminică din luna Mai. Astfel, în anul curent 2023, a doua Duminică din luna Mai a fost în data de 14 mai.

În acea zi de Duminică, 14 mai 2023, la Târgu-Mureș, câteva zeci de participanți voluntari de toate vârstele, îmbrăcați în costume naționale complete și autentice, în cămăși populare sau în vestimentație de inspirație tradițională, s-au adunat în rugăciune la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mare. După finalul întregii Slujbe, aceștia s-au strâns în fața catedralei și au realizat o fotografie de grup alături de preoții catedralei și îndrăgita interpretă mureșeană de muzică populară Leontina Pop, ce participase tot timpul Slujbei și cântase în strana catedralei îmbrăcată în costum național.

După acest moment, doritorii au realizat o nouă fotografie de grup în fața statuii ecvestre a lui Avram Iancu din centrul municipiului, apoi au făcut o vizită într-unul dintre bastioanele cetății medievale unde au vizionat o impresionantă expoziție de păpuși de jucărie intitulată „Păpușile Ancuței – Chindeanca”. Multe dintre păpușile expuse erau îmbrăcate în costume tradiționale românești realizate manual de către gazda expoziției, doamna Anca Chindea, ce i-a întâmpinat personal pe vizitatori.

Inițiativa evenimentului 100% voluntar și chemarea la adunare în această zi a aparținut filialelor mureșene a asociațiilor Noua Dreaptă, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” și Comunitatea Identitară-România, la care s-au alăturat alți prieteni. Este al patrulea an în care se marchează la Târgu-Mureș „Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România” sub această formă și din inițiativa Noii Drepte - Mureș, primele ediții fiind în anii 2018, 2019 și 2022. Inițiatorii sunt hotărâți să continuie această tradiție și să dezvolte acest eveniment în Târgu-Mureș și în anii următori.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...