În data de 14 mai 2022, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu în colaborare cu Noua Dreaptă, Frăția Ortodoxă, gruparea ”NOI”, Frăția de Cruce ”Valeriu Gafencu” și alte persoane implicate, a organizat Ziua Națională pentru Cinstirea Martirilor din temnițele comuniste.

Această sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 127/2017 care stabilește ca în fiecare an de 14 mai autoritățile locale, centrale și instituțiile de cultură din țară să organizeze comemorări oficiale, depuneri de coroane, parastase și alte manifestări specifice acestei ocazii.

În București, aceste manifestații au lipsit cu desăvârșire din agenda instituțiilor statului, singura ocazie când ultimii supraviețuitori ai închisorilor comuniste, urmași ai acestora sau doar persoane care le respectă memoria, fiind mitingul din Piața Revoluției al Fundației Ogoranu, care în final a fost încununat cu un marș pe întuneric, cu torțe, până la biserica Sf. Ilie Gorgani.

La manifestație, după slujba religioasă, au luat cuvântul supraviețuitori ai temnițelor comuniste: Maria Manolescu, Nicolae Enciu, Mircea Stănescu și Zoe Rădulescu; interpreta de muzică folk, Maria Gheorghiu a interpretat două cântece; au mai luat cuvântul: Paul Imbrescu, fiul părintelu Imbrescu, exterminat la Aiud; sentarorul Sorin Lavric; Corneziu Zeană, fiul lui Dumitru Zeană, martirizat de asemenea la Aiud, Florin Dobrescu din partea Fundației Ion Gavrilă Ogoranu și maestrul Dan Puric.

De la Noua Dreaptă a luat cuvântul inginerul Alexandru Balcu, care a vorbit despre descendența sa dintr-unul din luptătorii rezistenței anti-comuniste, Gheorghiță Bălan – membru al grupului Paragină care a activat în rezistența din munții Vrancei – ucis de forțele securității comuniste.

Alexandru Balcu a punctat și faptul că există forțe potrivnice memoriei anti-comuniste care încearcă să ne forțeze prin intimidare la a ne renega bunicii și unchii care au luptat pentru patria noastră, pentru credința creștină, pentru adevăr în demnitate, forțe împotriva cărora nu vom ceda niciodată!

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...