Actiuni

Chisinau: Marsul Demnitatii Nationale

Sâmbătă 28 iunie, sute de unioniști au ieșit pe străzile Chișinăului pentru a comemora victimele ocupației sovietice. Ca și în anii precedenți, membrii Consiliului Unirii, în special Partidul Național Liberal din Republica Moldova, Asociația ”Tiras-Tighina” a veteranilor războiului din Transnistria și Mișcarea Național-Creștină Noua Dreaptă, au organizat una din cele mai importante manifestări unioniste, Marșul Demnității Naționale.

 

Marșul a pornit din scuarul Academiei de Științe a Republicii Moldova și a continuat până în scuarul Europei, unde s-a desfășurat un  miting dedicat implinirii a 74 de ani de când Basarabia şi nordul Bucovinei au fost invadate şi ocupate – pe 28 iunie 1940 – de trupele militare sovietice. Alături de membrii Noii Drepte din Basarabia, la Marșul Demnității Naționale au fost prezenți și liderii filialelor ND Sibiu, Cătălin Guțiu, și ND Iași, Cosmin Sîrbu.

În discursurile rostite la finalul manifestării, Nicolae Dabija a condamnat ocupaţia bolșevică și a amintit de milioanele de români basarabeni şi reprezentanţi ai altor etnii care au fost exterminaţi, mutilaţi, deportaţi, înfometaţi. Numai între 28 iunie 1940 şi 22 iunie 1941 au fost deportaţi, în regiunile de nord ale URSS, 300.000 de oameni din Basarabia şi din nordul Bucovinei, iar între 1944 – 1948 – alți 250.000. În anul 1946, urmare a foametei organizate de regimul sovietic, s-au mai prăpădit peste 300.000. Sovieticilor nu le-au fost de ajuns aceste jertfe şi, la 5 iulie 1949, au deportat, în Siberia, 11.342 de familii, iar între anii 1954 – 1964 – în Rusia şi în Kazahstan, – încă 300.000 de basarabeni.

Anatol Caraman, președintele Asociației ”Tiras-Tighina” a veteranilor războiului din Transnistria a vorbit despre tragedia războiului ruso-moldovenesc din 1992 iar George Buzu, liderul Mișcării Național-Creștine Noua Dreaptă a vorbit despre necesitatea implicării tineretului și oratoria faptei de care trebuie să dăm dovadă în lupta pentru Reunificare.

În final, Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal din Republica Moldova a prezentat declarația-apel a Consiliului Unirii si o delegație a Consiliului Unirii, în frunte cu Anatol Revenco și Sergiu Lașcu, a depus la ambasada Federației Ruse din Chișinău o scrisoare deschisă adresată președintelui Vladimir Putin, prin care semnatarii îi cer, conform Acordului ruso-moldovenesc din 1994 și conform obligațiilor asumate de Federația Rusă în cadrul Sumitt-ului Ministerial OSCE de la Istanbul, din anul 1999, să retraga trupele ruse din raioanele de est ale Republicii Moldova, să dizolve armata transnistreană și formațiunile militare și paramilitare ilegale, constituite cu ajutorul Rusiei. De asemenea, semnatarii scrisorii îi cer public lui Vladimir Putin să înceteze sprijinul politic, militar, financiar și material, acordat regimului separatist de la Tiraspol.

In replică, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a încercat fără succes să organizeze în aceeasi zi ”o acţiune de comemorare consacrată celei de 74-a aniversări de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română”.

{vsig}465{vsig}

Developed by Logicon!